Hart voor Paarden

Tessa Isabella Ottenhof

Hippische Influencer

geboren 07 februari 2008.

Blog

2020-08-05

Ons eisenlijstje bij het zoeken van een nieuwe pony + een paar tips voor jou

Leuk dat je onze blog leest!
In deze blog bespreken wij het eisenlijstje dat wij hebben opgesteld vooraf aan onze zoektocht naar een nieuwe pony. Het woord ‘eisenlijstje’ klinkt niet zo aardig maar als je op zoek gaat naar een pony is het wel verstandig om van te voren te bedenken wat je wel en wat je beslist niet wil. Dus gaan we het in deze blog hebben over wat Tessa wil. Wij hebben gelukkig hulp gehad van Anouk Holleman. Anouk Holleman is van paardentaxatie-NH. Ze doet taxatie van paarden en pony’s maar ook aankoopbegeleiding. Zij kijkt met ons mee tijdens onze zoektocht naar een nieuwe pony en dat doet ze via video, whatsapp en bellen. Dat vinden we heel erg fijn. Zo kan je makkelijker naar een pony kijken die je leuk lijkt.

Ik hoop dat je tijdens het lezen van deze blog je eigen eisenlijstje op kan stellen!
Laten we beginnen!
Eis nummer 1: Gezondheid
Eis nummer 1 is de gezondheid van de pony. Wij vinden het erg belangrijk om te kijken naar de gezondheid van de pony.  Omdat we al een paard hebben met wat aan de gezondheid, weten wij hoe lastig het soms kan zijn om. Wij hebben bijvoorbeeld een paard staan, Verona, met IAD. Het is fijn om vooraf al te weten of er iets mis is met de pony of het paard zodat je goed weet hoe je hiermee om moet gaan. Wij gaan daarom voor een pony die niets of bijna niets heeft, in ieder geval niets aan de luchtwegen of darmproblemen. Hier heeft Verona al last van en we proberen dus een gezonde pony te zoeken.

Eis nummer 2: Drie zuivere gangen
Dus dat is nummer 1, nu nummer 2. Eis nummer 2 is de drie zuivere gangen van de pony. De pony moet drie zuivere gangen hebben, goede stap, goede draf en goede galop. De rest daaromheen vinden wij minder belangrijk. Waar het om gaat is dat ze drie zuivere gang heeft; dat ze niets mankeert aan haar beentjes. Je kan zien of de pony of het paard een zuivere stap heeft aan het geluid dat je hoort tijdens stap. Je kan dan meetellen met alle vier de benen die op de grond komen; een, twee, drie, vier stappen hoor je dan. Het is ook belangrijk dat je steeds hetzelfde ritme hoort.

Eis nummer 3: Stokmaat
Onze eis nummer 3 is de Stokmaat van de pony. Paarden hebben namelijk geen lengte, die hebben een stokmaat. De stokmaat is de lengte van de grond tot het hoogste punt van de schoft (het hoogste punt van zijn rug). Pony’s of paarden worden ingedeeld in verschillende groepen door hun stokmaat:

A-pony:

tot 117 cm

B-pony:

117 tot 126,9 cm

C-pony:

127 tot 136,9 cm

D-pony:

137 tot 148,0 cm

E-pony/klein paard:

148,1 t/m 156,9 cm

Is de stokmaat minder dan 1,57 meter dan spreken we van een pony, als de pony groter is dan 1,57 meter dan is het een paard.

Wij zoeken in ieder geval naar een pony voor Tessa in de richting van de 1.47 meter. Dat is een hele grote D-pony. We gaan meer richting een E-pony dan een de D-pony omdat Tessa nogal lange benen heeft. Dus daar zijn we dan ook naar op zoek. 

Eis nummer 4: Kleur
De volgende eis is de kleur van de pony. De kleur maakt ons niet heel erg uit alleen zijn de zwarte pony’s bij voorbaat door Rebecca afgekeurd. Dit komt omdat we graag willen dat de pony gemakkelijk op beeld te krijgen is. In de winter kan het donker zijn in de binnenbak. Als de pony dan ook een donkere kleur heeft hebben we heel veel belichting nodig als we een een foto of een video willen maken. Onze Bella en Verona zijn lichter van kleur en dus makkelijker op de film te krijgen. Al wil dit niet zeggen dat we geen zwarte of bruine paarden willen. Het is alleen makkelijker als we een wat lichtere kleur pony hebben.

Tessa vindt vosjes met een witte bles heel mooi. Ook vindt ze palomino’s, schimmeltjes net zo als Sterre, roan zoals Bella een beetje geworden is en gewoon lichte kleurtjes heel mooi. Een nadeel is wel dat pony’s met een lichte kleur zo snel vies worden en dat zie je heel goed.

Eis nummer 5: Merrie/hengst/ruin
Wij weten het zeker. Wij willen een merrie. Een hengst willen we niet omdat we al een merrie hebben. Een merrie en hengst bij elkaar is niet zo handig. Een ruin wil Tessa liever niet. Wij hebben namelijk merries op de wei staan en we willen daar ook liever geen ruin tussen zetten. Al heeft ze natuurlijk niets tegen Binky van de manege. Daarom we kiezen voor een merrie.

Eis nummer 6: Leeftijd
De leeftijd vinden wij heel belangrijk. We zitten te denken aan een pony tussen drie en tien jaar. We denken dat het goed is om daar goed over na te denken.  Zeker als je naar een D-pony gaat kijken is het belangrijk hierop te letten omdat je vaak wat langer met de pony doet. Het is belangrijk dat je dan voor jezelf even goed bedenkt of je het paardje of de pony met pensioen wil laten gaan. De perfecte pony je moet natuurlijk gewoon een perfect pensioen hebben net als Verona uiteindelijk een goed pensioen gaat krijgen. Het is voor ons iets om rekening mee te houden omdat Tessa nu 11 jaar is. Als ze heel veel geluk heeft kan ze tot en met haar 18e jaar met deze pony doen dus dat zou betekenen dat ze daar zeven jaar mee kan doen. Bijvoorbeeld een pony die nu vier is en dan zeven jaar ouder die verkoop je heel makkelijk want is die is 11 jaar oud. Maar bij een pony  die nu 12 jaar oud is en dan zeven jaar later 19 jaar oud, moet je toch gaan denken aan pensioen voor het paardje of de pony. We denken dat het niet zo eerlijk is voor de pony om de haar nog op oudere leeftijd te verkopen. Dan moet de pony op oudere leeftijd weer ergens anders wennen. De pony kan misschien wel nog iemand verder helpen maar we denken dat de meeste pony’s het fijner vinden om naar een plekje te gaan waar ze kunnen blijven. Natuurlijk weten we niet of dat echt zo is, maar we vinden wel dat je hier over na moet denken.

Eis nummer 7: Het ras
Er zijn heel veel verschillende paardenrassen natuurlijk. Maar voor welke rassen hebben wij de voorkeur eigenlijk? Tessa wil juist warmbloedigen en geen koudbloedigen. De rassen waar we naar zoeken zijn bijvoorbeeld een NRPS, een Welsh, een New Forest, een Belgische rijpony of een Duitse rijpony. Rassen die we liever niet willen zijn koudbloedigen zoals een Tinker, een Haflinger en een Fjord. Nogmaals zegt ze: “Ik heb niets tegen Obelix. Obelix is hartstikke lief. Het zijn gave rassen alleen niet wat ik zoek”.

Elk ras heeft natuurlijk zijn eigen specifieke eigenschappen. Hier moet je goed over nadenken voordat je gaat zoeken naar een nieuwe pony of paard. En denk dan vooral na over de vraag: past dit ras bij mij?

Eis nummer 8: Karakter
Eis nummer 8 is het karakter. We willen graag met de nieuwe pony naar evenementen toe kunnen. Om deze reden moet ze mensvriendelijk zijn. Ze moet op evenementen braaf zijn. We willen liever niet dat ze daar wild gaat doen. We zoeken naar een pony met een eerlijk en braaf karakter. Ze hoeft heus niet bomproef te zijn. Als ze maar eerlijk en braaf is vinden wij het goed.

Eis nummer 9: Het doel van de pony
Wat wil je graag met je nieuwe pony doen? Wij willen graag met de pony kunnen springen. Verder is het belangrijk dat ze op buitenrit kan. Rebecca wil graag ook dat ze dressuur kan. Want zegt ze: “zonder dressuur, geen springen!” Ook is het belangrijk de toekomst in de gaten te houden. Wat je nu van je pony of paard verwacht, kan over een paar jaar heel anders zijn. “Het kan de komende jaren best zo zijn dat je van springen naar dressuur toe wil gaan en dan is het wel fijn dat je pony dat ook kan, Tessa” zegt Rebecca. Het klinkt onaardig maar uiteindelijk moet je natuurlijk wel een aantal jaren met je pony doen. Dan is het wel fijn als je er goed over nagedacht hebt dus dit verzinnen wij.

De tips nog een keer op een rijtje:
1) Zorg dat je de gezondheid kent van je nieuwe pony zodat je goed weet hoe je hiermee om moet gaan.

2) Houdt de leeftijd van je nieuwe pony/paardje in de gaten en houdt rekening met het pensioen van het paardje of pony.

3) Denk goed na over de karaktereigenschappen van elk paardenras en welke karaktereigenschappen jij belangrijk vindt.

4) Denk goed na over wat je met je pony of paard wil doen en houdt daarbij rekening met de toekomst.

5) Denk goed na over het budget. De kosten van een paard zijn niet alleen het paard zelf maar ook het zadel, een hoofdstel, dekens en nog veel meer

6) Zet al je eisen op een lijstje voordat je naar een pony of paard gaat kijken.

7) Laat je lijstje bekijken door iemand die er verstand van heeft, zoals wij hebben gedaan met Anouk Holleman. Dan kan bijvoorbeeld Anouk jou verder helpen met het te zoeken naar een pony of paard.

Nou zo gaan wij naar pony’s kijken! Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt.

En heb jij nog dingen waar je op let? Laat ze vooral hieronder achter in de comments.

Tot de volgende keer! Doeg!

Rick - 15:18:20 | Een opmerking toevoegen


 
 
 
 
E-mail