Hart voor Paarden

Tessa Isabella Ottenhof

Hippische Influencer

geboren 07 februari 2008.

Blog

2020-08-05

Paardrijden een jurysport

Paardrijden de jurysport

De ene tak van de paardensport is meer een jurysport dan de andere, maar dressuur is wel ECHT een jurysport. Dat kan ik leuk vinden of niet. Als ik het niet meer leuk vind, dan kan ik gewoon stoppen  met wedstrijden rijden, geen probleem.

Paardrijden de jurysport

De ene tak van de paardensport is meer een jurysport dan de andere, maar dressuur is wel ECHT een jurysport. Dat kan ik leuk vinden of niet. Als ik het niet meer leuk vind, dan kan ik gewoon stoppen  met wedstrijden rijden, geen probleem.

Maar dan heb ik ook nog een dochter (Tessa) en die is wel dol op wedstrijd rijden, mega competitief ingesteld, veel aan gewerkt en nog steeds mega competitief ingesteld, maar handelbaar nu. Deze maand is ze 12 geworden, wat betekend dat ze bij de paarden in de dressuur mag starten en laat ik nou ook nog een paard hebben.

Ergens zag ik het niet zitten, de jury kan soms geweldig zijn. Zo hebben we een jury gehad die haar hokje uit kwam toen de pony van Tessa niet meer rijbaar was voor haar, door bakkabouters, en haar er door heen hielp. Vervolgens haar hokje weer in ging en Tes heeft de proef uitgereden. Ik dacht dat zal wel een half protocol worden, maar niks van dat alles. Hele protocol was ingevuld en er stond geen woord op over de hulp. Dan vult je mama hart zich met liefde voor de jury.

De andere kant heb ik ook meegemaakt, Tessa rijdt op haar pony zoals haar geleerd was door de instructeur en dat betekende een tikje achter haar been met de zweep en nee dat is niet slaan, dat is een “tikje” achter het been. Dat tikje kun je ook tegen mijn of haar arm aan doen en dan doet dat ook geen pijn. Aan het einde van de proef deed deze jury haar raampje open en ging te keer tegen Tessa dat ze haar pony niet mocht slaan. Had ze gelijk? Ik heb de video gewoon online gezet en zelfs een video nog gemaakt met haar toenmalige instructeur en je kunt daar zelf een oordeel over vellen. Dan vult mijn mama hart zich met angst voor de jury.

Ik vind dat ik voor paardenwelzijn ben en mijn best doe om zo goed mogelijk voor mijn paarden te zorgen. Ik vind dat de jury verplicht is om misstanden op te merken en zo mogelijk te verhelpen. Maar de grote vraag is altijd wat is een misstand en wat niet. Zoals mijn man zegt: “Alle paardenmeisjes hebben een mening en ze hebben allemaal gelijk.” Ga er maar aan staan dan.

De afgelopen jaren heb ik dus met gemengde gevoelens protocollen gelezen van Tessa en mezelf, de video’s erbij gepakt en er iets van gevonden. Ik heb er veel online gezet en geaccepteerd als er reacties op kwamen zowel positief als negatief.

Terug naar mijn dochter die 12 jaar is geworden en bedacht heeft dat ze wel een proefje op mijn paard kan rijden. Ik vond het goed, zolang ze maar in de impulsrubriek BB zou starten. Dit omdat ik inmiddels ook wel weet dat als je B wilt starten je niet aan de eisen van de B moet voldoen maar aan de eisen van de L, of misschien eigenlijk wel de L2. Tessa is met mijn paard nog lang niet zo ver dat ze er L2 mee kan starten, dus de B is uitgesloten. Maar gelukkig hebben we een motivatierubriek BB waar Tessa al jaren in rond rijdt, tot ze goed genoeg is om L1 en bijna L2 te starten. Daarnaast heb ik een paard met een tongprobleem, dus dat geeft bij de ene jury geen enkel probleem en bij de andere jury heel veel problemen. Kortom impulsrubriek it is!

Zondag raasde Dennis over ons land, ja de storm en Tes ging starten in de BB. Mijn paard was zich zelf en Tes was lekker aan het losrijden. Mijn paard had wel haar tong uit haar mond. Nu hebben we al talloze specialisten er naar laten kijken, bitfitters, tandarts, dierenarts, osteopaat, fysiotherapeut, zadelmaker en meer van deze, maar ook mensen die het rij technisch wel op zouden lossen of met een bitloos hoofdstel. Er zijn 1000 meningen waarom ze met haar tong uit haar mond loopt, maar ik heb geaccepteerd dat ze het doet. Ze is geweldig met en zonder tong uit haar mond. Ook tijdens een proef weiger ik hier iets aan te doen. Ik heb een bit en hoofdstel waar ze het redelijk op doet en als ik haar zelf rijd kan ik het inderdaad rij technisch voor 80% wel oplossen, maar soms ook gewoon niet. De professionals krijgen het ook niet voor elkaar, dus ik ben best trots dat ik het redelijk voor elkaar heb. De opmerkingen die over de bakrand gegooid worden neem ik maar voor lief. Als Tes haar rijdt is het tongprobleem erger, maar ook dat neem ik voor lief. Ik weiger om er een oplossing voor te zoeken die sommige aandragen, zoals aansnoeren van de sperriem en neusriem (al dan niet met Vasaline), tong vastbinden met een pantykous, bit met tonglepel en weet ik het wat ik al gehoord heb. Ik rijd met een te lossen neus en sperriem, omdat ze dat het fijnste lijkt te vinden.

Tes doet haar best en mijn paard ook. Na het losrijden de ring in en Dennis besloot extra veel herrie te maken, waardoor ik de proef met een glimlach stond voor te lezen en met een stem als een dril commandant, anders was ik niet verstaanbaar boven de herrie van de storm uit. Tes zat met een glimlach op mijn paard die proef 1 haar tong uit haar mond had en proef 2 (bijna) niet, het leven was goed.

Na de proef vertelde Tes dat mijn paard wel erg sterk was en hier en daar wat moeilijk te rijden, maar dat ze trots was en het erg leuk had gehad. Lekker meid!

Zelf ga ik liever al niet naar prijsuitreikingen, omdat ik het eigenlijk niet zo prettig vind om mijn gevoel te laten bevestigen of ontkrachten. Soms denk ik wel eens, laat dat protocol maar zitten. Meestal denk ik achter af wel van ah toch handig, hier leer ik weer wat van. Bij Tessa vind ik het moeilijker, omdat het mijn kind is en ik gewoon een partijdige mama ben. Ik zie heus wel dat andere beter zijn en dat vind ik prima, maar ik wil graag dat ze plezier in het rijden heeft en houdt en sommige dingen die in de BB gejureerd worden, horen thuis in het M of zo.

Nog even voor ons allemaal wat de KNHS zegt over de impulsrubriek BB en wat je moet kunnen en waar op beoordeeld wordt:

“Bij Impulsrubrieken dressuur beoordeelt de jury niet de combinatie van ruiter en paard, maar let vooral op de ruiter. Er worden geen winstpunten geregistreerd en je mag dus zo vaak (en zo lang) als je wilt mee doen aan Impuls.

Waar let de jury op in de klasse BB? De klasse BB is de overgang tussen de F-proeven en de dressuurproeven vanaf de klasse B. In de F-proeven gaat het vooral om het ontwikkelen van de rijkunst van de ruiter. Hoe de juiste hulpen worden gegeven om het paard te controleren en figuren te laten uitvoeren en de correcte houding en zit, zijn de punten waarop wordt beoordeeld.”

De wedstrijd was gereden, paard na verzorgd en tijd voor de prijsuitreiking. Tes reed met 2 andere en viel niet in de prijzen, prima niks aan de hand. Toen kregen we de protocollen en ik zag de punten, die had ik niet aan zien komen. 160 en 154,5 . Ja dat kan, al snap ik dat niet. Zie niet in waarom je zulke cijfers zou geven in een impulsrubriek, maar goed het is zoals het is. Kind leert ervan dat dingen niet altijd beoordeeld worden zoals je ze voelt en het blijft een jurysport. Vervolgens ben ik het commentaar gaan lezen en toen werd ik wel echt serieus verdrietig, boos, geïrriteerd, woedend en nog heel veel meer emoties. Dit was de aller eerste keer sinds we mijn paard hebben dat elk onderdeel beoordeeld is op rijden met de tong uit de mond. Nog nooit meegemaakt. Het wordt ook bij elk onderdeel genoemd. Daar kan ik eigenlijk nog mee leven, waar ik niet mee kan leven is het eind commentaar dat luidde:

” Tessa, jouw paard vind het bit waarmee je rijdt niet fijn. Dat geeft ze aan door tong uit mond en t.d.h te lopen. Tip: laat een bitfitter komen en ga met haar een bit uitzoeken wat jouw paard wel fijn vind”

en
2e protocol: “meer controle en t.d.h. + t.u.m. moet meer harmonie zijn advies bitfitter laten komen.”

Dat je een beoordeling geeft, daar zit je voor, dat je hele lage cijfers geeft, prima, maar dat je op basis van een proef een oordeelt over waarom ons paard haar tong uit haar mond heeft en hier ook een advies aan verbindt zonder met ons gesproken te hebben of ons te kennen, daar heb ik de juiste woorden nog niet voor gevonden. Wel de emoties die dat nu ik dit tik nog steeds voel.

Nieuwsgierig naar de proeven en het commentaar?

Hier zijn beide proeven en het commentaar van de jury is ingesproken.

Rick - 15:20:11 | Een opmerking toevoegen


 
 
 
 
E-mail